Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η ΔΕΞΙΑ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΡΑΣΟΥ απο τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ


Μια νουβελα εξυπνη στην συλληψη του θεματος με την λιτη αλλα συναμα τοσο πλουσια γραφη του δημιουργου αφηνει στον αναγνωστη μεγαλη ελευθερια να ανακαλυψει μονος τις διαφορετικες "ματιες" αναγνωσης
Ο  Γιαννης Μακριδακης με την τρυφερη ματια του τα πολλαπλα επιπεδα γραφης μας εδωσε ενα βιβλιο οπου το βαθος του ειναι αντιστροφως αναλογο με το μεγεθος του: 140 σελιδες  αλλα με εκπληκτικο βαθος! οπως γραφτηκε στις "Ψηφιδες"

Εγραψε ο κ. Ραπτοπουλος," και οπως το ολιγοσελιδο βιβλιο βαδιζει προς το τελος του,ενω αισθανεσαι τη γαληνια μελαγχολια του πρωταγωνιστη να σε διαποτιζει,λυτρωνοντας σε απο τα περιττα σου βαρη ,πανω που εχεις γλυκαθει,συνειδητοποιεις το τρομερο:αυτος ο ερημιτης ειναι ενας απο εμας, η ζωη του και η αγωνια του  να μη μεινει μονος,δεν διαφερουν και πολυ απο τις δικες μας,ειμαστε ολοι πια μοναχικοι μοναχοι.Η τεινουμε,κινδυνευουμε να γινουμε οπου ναναι, για αυτο και αναγνωριζουμε στο προσωπο του Βικεντιου κατι τοσο οικειο.Με αλλα λογια,κουβαλαμε και εμεις στη δεξια τσεπη του κοσμικου μας ρασου αυτο που μας δινει δυναμη να συνεχιζουμε,να προχωραμε παρακατω" 

O κ. Μανος Κοντολεων εγραψε: τα απλα και μεγαλα δεν προσπαθεις να τα αναλυσεις απλως σημειωνεις τη χαρα σου που τα γευτηκες και εγω απλα ρωτω...μπορει κανεις να γραψει τοσο ομορφα για κατι τοσο απλο? Ο Γιαννης Μακριδακης μπορει! Μολις το κατορθωσε..εγραψε ενα βιβλιο που θα σας αγκαλιασει και θα το αγκαλιασετε!

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΡΟΚ Α ΜΠΙΛΥ Ο ΖΟΥΜΕΡΟΣ & ΡΟΚ Α ΜΠΙΛΥ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ απο την ΑΡΓΥΡΩ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ενα πρωτοτυπο παραμυθι - μιουζικαλ για μικρους μικρους,λιγο μικρους και μεγαλους μικρους απο την συγγραφεα Αργυρω Αγγελοπουλου σε μουσικη του Τολη Κετσελιδη απο τις εκδοσεις Spicy.
ο Μπιλυ ,μια μικρη ρωγα σταφυλι ,δραπετευει απο το τζαμπι του για να ζησει την περιπετεια.
Στο ταξιδι του,μεσα  απο κωμικες,τρυφερες μα και επικινδυνες καταστασεις ,συνανταει ανεπαναληπτους χαρακτηρες και εκτιμωντας την αξια του καθε πλασματος μεσα απο την διαφορετικοτητα τους, ανακαλυπτει την σημασια των πραγματικων φιλων.
Το βιβλιο περιεχει cd 18 κομματιων με τα τραγουδια του Μπιλυ και της παρεας του που ερμηνευουν πληθωρα καταξιωμενων καλλιτεχνων οπως ο Γιαννης Ζουγανελης, η Ελντα Πανοπουλου, η Μιρκα Παπακωνσταντινου, ο Θανασης Τσαλταμπασης, η Πενυ Ξενακη, η Σοφια Βοσσου, η Βασια Τριφυλλη, ο Γιαννης Γιοκαρινης, ο Τζιμης Πανουσης,ο Χρηστος Δαντης,ο Γιαννης Μπεζος και η Φιονα Τζαβαρα.

Διαλεξα σημερα να σας παρουσιασω ενα υπεροχο βιβλιο για τους μικρους μας φιλους,για τα παιδια μας .
ΡΟΚ Α ΜΠΙΛΥ Ο ΖΟΥΜΕΡΟΣ ο τιτλος του και δεν θα μπορουσε να ειναι πιο ταιριαστος για ενα βιβλιο γεματο χυμους  αγαπης ,ζεστασιας,νοηματων διδαχης για τα παιδια  αλλα και για μας τους ιδιους!
Η γλυκυτητα και το ηθος του χαρακτηρα της "μανουλας" του Μπιλυ της κ.Αργυρω Αγγελοπουλου ειναι διαχυτο και τοσο απλοχερα χαρισμενο στις σελιδες του βιβλιου σπουδαιο δωρο ψυχης  επιμενω να λεω για ολους μας!

"γεματο συμβολισμους και τρυφεροτητα! Επιτελους καποιοι που δεν βλεπουν τα παιδια ως πλασματα χωρις κριτηριο που τους σερβιρεις  οτι προχειροτητα ναναι. ΜΠΡΑΒΟ στους δημιουργους  και την εταιρεια που δεν διστασε να επενδυσει σε κατι ποιοτικο με πραγματικο ενδιαφερον!!", ειναι η κριτικη που διαβασα και συμφωνω απολυτα!

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΦΥΓΕΙ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ απο την ΣΕΒΗ ΤΗΛΙΑΚΟΥ

Την κ.Σεβη Τηλιακου την γνωριζουμε ολοι ομως ακομη και αν οχι σιγουρα την εχουμε τραγουδησει!
Ειναι η στιχουργος που μιλα στην καρδια μας γιατι και σαν ανθρωπος εκει μιλα..κατευθειαν στην καρδια!
δεν θα μπορουσε λοιπον αυτος ο υπεροχος ανθρωπος να μην μας χαρισει παρα μοναχα ενα εξαιρετικο βιβλιο με μια γραφη λιτα ανθρωπινη και μεστη
"η φανουλα που οταν πια αποφασιζει να γυρισει σελιδα στο βιβλιο της ζωης της ...η ζωη της τελειωνει με τον πιο τραγικο τροπο....."
...............οταν συναντησα την κ.Τηλιακου μου ειπε: " ολη την τρυφεροτητα μου την ερωτικη διαθεση σαν ανθρωπος την εβγαλα στους στιχους μου τωρα θελω να γραφω για θεματα που αγγιζουν την κοινωνια ..σημερινα.."
και αυτο εκανε μονο που το θεμα του βιβλιου ειναι θεμα του σημερα του χθες αλλα δυστυχως και του αυριο....ειναι θεμα που ολοι μας με καποιο τροπο εχουμε βιωσει και εχουμε σιωπησει....
θεμα σκληρο αγριο αλλα με μια περιγραφη και με μια γλωσα τοσο τρυφερη που σε κανει να αισθανεσαι πως  τα  συναισθηματα σχοινοβατουν..αναμεσα  τη λυπη στο θυμο αλλα και στην αγαπη και στην ελπιδα..ενα βιβλιο που σιγουρα δεν μας αφηνει αδιαφορους
"κανουμε μαζι ενα ταξιδι αναζητωντας αιτιες,αφορμες και γεγονοτα που αλλαζουν την ζωη μας
ετσι και αλλιως ειμαστε ολοι συνεπιβατες..."
συνεπιβατης και εγω σε αυτο το ταξιδι ..,μεσα απο την γραφη της κ.Τηλιακου, πηρα απο το χερι την φανουλα και εζησα την δικη μου προσωπικη ιστορια...θυμηθηκα...το βιβλιο εφτασε στο τελος του...το εκλεισα και αναρωτηθηκα..." αν ειχα φυγει πιο νωρις ?..."
βγηκα εξω..κοιταξα ψηλα και ειπα....τοσος ουρανος φεγγαρι μου παλι τον ιδιο δρομο πηρες....

για τις φανουλες ολου του κοσμου που βιωνουν την βια μεσα στην οικογενεια και τολμουν...
για ολους εσας που ισως καπου διπλα σας ζει μια φανουλα...λυστε την σιωπη!

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΙΡΟΣ ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ απο την ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

Χριστουγεννα του 2010,εποχη κρισης, που ομως μενει στο περιθωριο της υπαρξιακης περιπετειας  των ηρωων.
Τα γιορτινα φωτα και τα λαμπιονια απλως μεγαλωνουν το γυρω σκοταδι μετατρεποντας το σε θλιβερο σκηνικο
Η Καρυστιανη στο μεσα σκοταδι εστιαζει, στα σκοτεινα χριστουγεννα των μοναχικων ψυχων ( εχω παιδια? εχω εγγονια? ποιος ναναι βρε μακη? και οσοι απομειναμε γυρω - γυρω , καθαριζουν με ενα ξερο τηλεφωνημα για χρονια πολλα. ..ενος λεπτου υποθεση με κανανε. σελ.166)

Εννεα αδελφακια διηγηματα μεσα σε ενα χριστουγεννιατικο τοπιο ισως γιατι οι χριστουγεννιατικες ιστοριες,οπως εγραψε ο κ.Ξενοφων Μπροντζακης για το βιβλιο,ειναι μελαγχολικες απο παραδοση σαμπως αυτο να οριζει το περιφημο πνευμα των χριστουγεννων

Ιδιαιτεροι ανθρωποι οι ηρωες της Καρυστιανη , οχι "σπουδαιοι" με τα τρεχοντα μετρα και σταθμα αλλα με σαρκα και αιμα  πολεμουν το εναντιον της τυχης τους
δεν χωρανε στο σωμα τους, δεν ξερει να το πει το στομα τους,αλλα αναπνεουν,αγαπουν,μοιραζονται,νοιαζονται,κερδιζουν και χανουν,χανονται,προσπαθουν λειψα  να μη " λειπουν απο τη ζωη τους"
χριστουγεννιατικα διηγηματα για καιρους ακατανοητους  σαν τον  δικο μας,καυσοξυλα απο ανθρωπινη  υλη  για αορατη  εστια της καρδιας.

Η Καρυστιανη κοιταζει πισω απο την λαμπερη οψη των Χριστουγεννων ,παραλληλα ομως φωτιζει με  αναπαντεχο τροπο  το σκοταδι της οικονομικης κρισης, υπενθυμιζοντας μας τις συναισθηματικες μας εφεδρειες. Και σε αυτους τους σκαιους καιρους τουτο να κρατησουμε ...την συναισθηματικη μας εφεδρεια και ας σταθουμε να αφουγκραστουμε τους ανθρωπους γυρω μας που ψιθυριζουν την φραση του Εμπειρικου: " ΠΑΡΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΜΟΥ, ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ"



ποσα χρωματα εχει αραγε η μοναξια.......



Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ απο τους ΒΕΝΕΖΗ,ΜΥΡΙΒΗΛΗ,ΤΕΡΖΑΚΗ,ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ

Την κυριακη 16 φεβρουαριου 1958  στην πρωτη σελιδα της εφημεριδας ' Ακροπολις",μαζι με τις τεμαχισμενες φωτογραφιες τεσσαρων ανδρων που συνοδευονταν απο ενα ερωτηματικο  για την ταυτοτητα τους ,εμφανιστηκε το εξης κειμενο: 
" τεσσερις ελληνες,κορυφαιοι εις το ειδος των, θα δωσουν απο των στηλων της " Ακροπολεως" κατι που θα αφησει εποχην.Απο την κυριακην 2 μαρτιου."
σε επομενο φυλλο της εφημεριδας οι φωτογραφιες δημοσιευτηκαν ολοκληρες αποκαλυπτοντας τα προσωπα τεσσαρων γνωστοτατων συγγραφεων ενω το συνοδευτικο κειμενο διασαφηνιζε το εγχειρημα:" καθενας απο τους τεσσαρες συγγραφεις θα γραφη επι μιαν εβδομαδα "το μυθιστορημα των 4" και θα αφηνη να συνεχιζει ο επομενος.Αλλα μεταξυ των συγγραφεων δεν θα υπαρχη προσυνεννοησις
δια την πλοκην του εργου.Ο καθενας θα το σταματα και θα το συνεχιζη κατα την κρισιν και την φαντασιαν του.Εινε λοιπον ,πραγματικη λογοτεχνικη σκυταλοδρομια"


Η ΕΜΝΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΡΥΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ  Ο ΙΔΙΟΣ ΤΗ ΘΩΡΙΑ ΤΗΣ


ετσι λοιπον δημιουργηθηκε ενα σπουδαιο βιβλιο βασισμενο πανω σε μια ιδεα του υπεροχου Γιαννη Μαρη!
Στρατης Μυριβηλης
Ηλιας Βενεζης
Αγγελος τερζακης
Μ.Καραγατσης ( Δημητρης Ροδοπουλος)

θα σας μαγεψει η λυρικοτητα του μυριβηλη
ο κυνισμος και το παθος του καραγατση
θα σας ταξιδεψει η φαντασια του τερζακη
θα γινει ενα με σας η αθρωποκεντρικη ματια του βενεζη

ενα αγαπημενο μου βιβλιο διαβασμενο δεκα χρονια πριν αλλα παντα κοσμημα στην βιβλιοθηκη και στην ψυχη μου

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΡΑΝΟΙΑ απο την Αναστασια Καλλιοντζη

αμφιλεγομενη  η παρανοια και καθε τι αμφιλεγομενο εγω η.. "αναποδη" το λατρευω!
ενα βιβλιο που διχασε! απο τη μια οι καλες κριτικες και απο την αλλη οι κακες ,οι οποιες Παντα ειναι ευπροσδεκτες φτανει να γινονται χωρις εμπαθεια και χωρις ...υποκινηση....
ισως θα βρεθειτε πολλοι απο σας που θα διαβασετε η που διαβασατε το βιβλιο, να μου παραπονεθειτε για την ωμη γραφη  και την ρεαλιστικη εικονα, μα αγαπημενοι μου εραστες της μελανης δεν ειναι αραγε καιρος να βρεθει ενας "γραφιας" χωρις χρυσοσκονες ,ροζ εξωφυλλα και συννεφακια???....
αληθεια! υπαρχει καποιος απο ολους εμας που δεν βιωνει την παρανοια των καιρων και την ωμη βια στην καθημερινοτητα του και μαλιστα στην χειροτερη μορφη της...στην ψυχη μας!???...
διαβαστε την παρανοια με ανοιχτο μυαλο  και αν σας φανει...υπερβολικα"παρανοικη" η γραφη της δημιουργου τοτε σας προσκαλω  για μια βολτα στην καρδια της αθηνας,στασυσσιτια,στα σχολεια,στα παγκακια τις νυχτερινες ωρες....
ειναι ενα επικαιρο βιβλιο το οποιο μεσα απο την ρεαλιστικη γραφη της κ.Καλλιοντζη δημιουργει συγκινηση, γεννα προβληματισμους, χαριζει ελπιδα!
 ο κ.Σαμαρτζης εγραψε: " το συστηνω ανεπιφυλακτα σε οσους ζουν το σημερα  και δεν κρυβονται πισω απο το δακτυλο τους για να επαν-αφυπνισουν  τις συνειδησεις τους,αλλα και σε ολους οσους εμαθαν  να κρυβονται στην αφαλεια της ανωνυμιας των πολλων,μπας και αναθεωρησουν την κοσμοθεωρια τους"
ΠΑΡΑΝΟΙΑ!
την ζουμε καθε μερα ασφυκτικα ραμμενη παντου μας!
με δανεισμο θα σας πω και εγω κα. Καλλιοντζη ..."ευχαριστουμε γιατι μας κρατατε ξυπνιους τη στιγμη που γεμισε ο τοπος -υπνωτικα- "
το τραγουδι που ακουγεται
αφιερωμα στον ροτιμι,ενας απο τους χιλιαδες λαθραιους που κατακλυζουν την πρωτευουσα
ενα βασανισμενο πλασμα που τραβηξε τα μυρια παθη  και τα ματια του αντικρισαν ολα τα δεινα του κοσμου
μονος
ξενος
ποτισμενος με μια αγνη πρωτογονη κουλτουρα θα βρει καταφυγιο σε ενα δημοσιο κηπο με μοναδικο συντροφο ενα σκυλο....
το τραγουδι χαρισμα σε ολους οσους ακομη μπορουμε και εχουμε τα ματια μας ανοιχτα.....





                                                 Π Α Ρ Α Ν Ο Ι Α

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ απο τον ΘΑΝΟ ΚΟΝΔΥΛΗ


  



ειναι η ιστορια μιας γυναικας στο προσωπο της οποιας συγκρουεται παθιασμενα ο ερωτας με το καθηκον απεναντι στο συνανθρωπο

ονομαζομαι ηλεκτρα μπακιρτζη και γεννηθηκα στη σμυρνη στα 1905
αν κατι μπορω να θυμηθω απο τις πρωτες μερες της ζωης μου ειναι η οικογενεια μου και το σπιτι μας στη σμυρνη
η φωτια ισοπεδωσε ανθρωπους,ψυχες,κτηρια
εκαψε αναμνησεις,την ιστορια,και τη ζωη μας ολη




γιασεμι!
αυτη η τοσο αγαπημενα γνωριμη μυρωδια με πλημμυρισε μολις ανοιξα το βιβλιο!
βρεθηκα ξαφνικα στην αγκαλια της αγαπημενης μου γιαγιας και εζησα μεσα απο την διηγηση του κ.Κονδυλη ολες τις ιστοριες που με συντροφευαν στα παιδικα μου χρονια!
καπου διαβασα τα λογια του συγγραφεα: " καθε αναγνωστης,ο καθενας απο εσας ξεχωριστα,ειναι ενα λιμανι οπου δενει αυτο το πλοιο. Και υστερα απο λιγο καιρο συνεχιζει παλι το ταξιδι του.Μεχρι  ποτε αραγε?Ξερω απο που ξεκινησε αυτο το πλοιο,αλλα δεν ξερω που θα φτασει.Εσεις,ολοι οι αναγνωστες μου,ειστε ο φαρος που καθε φορα το τραβαει κοντα του."
για μενα τουτο το βιβλιο ειναι ο δικος μου φαρος που μου εδειξε το δρομο για τις θυμησες και τις μυρωδιες.........

.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ απο τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΥ

απωλεια και εξομολογηση
αναμνησεις που ξεκλειδωνουν το ερμαρι των πιο πολυτιμων εικονων της ψυχης
σκεψεις ,διηγησεις και ονειρα που συνδεουν με μια λεπτη σχεδον διαφανη κλωστη,την φαντασια και την πραγματικοτητα
μικρα και μεγαλα κομματια απο τις υποστασεις του εαυτου και του ειναι, που ολα μαζι συνθετουν το πολυχρωμο βιτρο μιας ζωης
υποστασεις ιδιες μα ταυτοχρονα τοσο διαφορετικες,ξενες αλλα την ιδια στιγμη δικες μας
γραφει σε αυτο που τον πηρε απο το χερι και του αλλαξε τη ζωη,στη δυναμη που μετεβαλε τη ροπη των πραγματων
αφηνεται να παρασυρθει και να παρασυρει σε διαδρομες δαιδαλωδεις,που πρεπει να περπατουνται αργα,προσεχτικα
εξομολογηση με αφορμη μια απωλεια,που γινεται παρουσια ισχυρη,ξανα και για παντα
www.kallitheaonline.gr
οταν το πηρα στα χερια μου την ματια μου συνεπηραν δυο σημεια....
το υπεροχο εξωφυλλο και ο τιτλος...χαμογελασα...
καθησα αναπαυτικα στην πολυθρονα μου ανοιξα το βιβλιο και απο την πρωτη σελιδα αρχισα να σημειωνω!
με κερδισε η γλωσσα, το υφος ,το σκαλισμα του νου και της ψυχης
αναμφιβολα,εγραψε η Κακια Ξυδη,το βιβλιο "βολτα στο φεγγαρι" ειναι μια μεγαλη βολτα
βολτα με μια ανασα και μια εξομολογηση που φθανει στις πιο κρυφες μας σκεψεις,τις ανασυρει και τις θεραπευει
αυτη η "βολτα" ειναι μια διαφορετικη βολτα και σας συστηνω να την τολμησετε!
μια γραφη με ηθος απλη  λιτη που σε κερδιζει μεχρι το τελος


Τολμηστε λοιπον να κανετε μια....ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ...εγω ειμαι ακομη εκει.....




Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

TO ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ απο την ΤΕΣΥ ΜΠΑΙΛΑ-ΒΕΝΕΤΟΥΛΗ

ο ζιλμπερ ζινουε ειπε: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ!
η πασχαλια τραυλου ειπε: ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ,ΤΕΧΝΗ!
εγω η απλη αναγνωστρια καταθετω:
ειναι η σιωπη σε ενα πορτρετο που με αφηνει να δακρυσω μαζι του,να με συντροφευει,να γινει το λιμανι της ψυχης μου...και εγω την αφηνω κεινη τη σιωπη...δεν την φοβαμαι...
ειναι το κελαιδισμα κεινου του βιολιου,ειναι η γραφη της ψυχης που ρεει απο τα δαχτυλα της δημιουργου γιοματη μυρωδιες..αρωμα λουιζας και βασιλικου,λεβαντα και αγριοπασχαλια...
ειναι η γραφη που μου επιτρεπει να γυρνω..μεσα μου..γιατι πραγματικα η μελωδια τουτης της γραφης δεν μοιαζει με καμμια...ειναι σαν να γραφτηκε απο μια ψυχη κανταδα στις ψυχες μας....

Το Πορτρετο της Σιωπης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ!!!!!μετα το Νησι το επομενο βιβλιο που  ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ  να δουμε στην οθονη!