Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ απο την ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ


Ενα βιβλιο το οποιο συνδιαζει τη λογοτεχνια  με τη φιλοσοφια και την ψυχαναλυση
Η Μαρω Βαμβουνακη τολμα ,εκτος απο τις δυστυχισμενες μερες, να ακολουθησει την Ρωξανη  και στην ευτυχισμενη ζωη της παρολο που οι περισσοτεροι συγγραφεις αποφευγουν  να περιγραφουν την ευτυχια απο φοβο μην γινουν βαρετοι στους αναγνωστες ,που εχουν συνηθισει να την βλεπουν  ως αναμονη και επιδιωξη και οχι να την ζουν!
Μας δειχνει οτι οι πρωτες υλες για την ευτυχια  ειναι απλα, καθημερινα πραγματα  και μας μεταγγιζει  την ελπιδα  οτι μπορουμε και εμεις, οπως η Ρωξανη, να ξεφυγουμε απο τον παλιο μιζερο εαυτο μας  και να ανακαλυψουμε τον δικο μας παραδεισο φτανει να το θελουμε.
Μας δινει ελπιδα. Μια ελπιδα που την εχουμε μεγαλη αναγκη στην εποχη μας που βιωνει την κριση οχι μοναχα στην οικονομια αλλα και στις ανθρωπινες σχεσεις λογω εκπτωσης αξιων και συνειδησης.
Μια ελπιδα που εχουμε μεγαλη αναγκη  αφου κανει προσφορο το εδαφος της ψυχης μας ,ωστε να ριζωσουν τα ονειρα μας και να ανθισουν



Ας παρουμε ομως τα πραγματα με τη σειρα
Ο ερωτευμενος πολωνος δημιουργει το πρωτο σασπενς,που ειναι σαν αυτο του 'περιμενοντας τον Γκοντο".Φτανουμε σχεδον στη μεση του εργου και ο πολωνος δεν εμφανιζεται
Αναρωτιομαστε: λες να μην εμφανιστει και αυτος καθολου ,οπως ο Γκοντο?Ομως για τον Γκοντο μιλανε οι δυο ηρωες του εργου απο την αρχη,αυτον περιμενουν.Για τον πολωνο ομως δεν βλεπουμε ουτε την ελαχιστη αναφορα,παρα μοναχα στον τιτλο.Τι συμβαινει?

Και το δευτερο σασπενς:
Η ηρωιδα,μια πετυχημενη ηθοποιος,εξαφανιζεται μυστηριωδως. Τι συνεβη? Την απηγαγαν?τη δολοφονησαν και εξαφανισαν το πτωμα της?Βουτηξε το αυτοκινητο της στα παγωμενα νερα ενος λιμανιου? η τι?
Δεν συνεβη τοποτα απο αυτα. Η Ρωξανη Δανηλατου..ερωτευθηκε....

Ο κ. Νικου ειπε: ο "Ερωτευμενος Πολωνος"  ειναι ενα μυθηστορημα πανω στην ευτυχια,την απλη, αγνη  ευτυχια που βρισκεται στην χειροπιαστη καθημερινοτητα.Περα και πανω απο οποιαδηποτε πλοκη, απο μυθιστορηματικες ανατροπες  και συγγραφικα τερτιπια....η ευτυχια . Μας το λεει η ιδια η Βαμβουνακη παρεμβαινοντας  ως συγγραφεας μεσα στην ιστορια της. Το θεωρειτε απλο? Ειναι μεγαλειωδες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σαν γλυκο του κουταλιου